Málokdo ví, že Pálava představuje vápencové bradlo, jež vzniklo během alpínského vrásnění v druhohorách. Především mezi milovníky vín je tento pojem znám jako označení odrůdy vinné révy, jejíž název je od známého kopce odvozen. O vyšlechtění Pálavy se zasloužil Josef Veverka a to již ve druhé polovině 20. století. A jak víno vzniklo? Pomocí zkřížení odrůd Tramín červený a Müller Thurgau.
To nejlepší z obou odrůd
Díky šlechtění byly dáno Pálavě do vínku ty nejlepší přednosti obou odrůd. Její chuť je typická svou mohutností a kořenitostí tramínových odrůd, získala na typické müllerkovské svěžesti a dokonale potlačila hořký ocásek, jež je typický pro silně aromatická vína. Možná pro svou výraznou chuť se Pálava stala jednou z nejoblíbenějších odrůd. Bohužel patří i mezi nejčastěji falšovaná vína.
Sudová či rozlévaná Pálava neexistuje!
Pokud jste někdy narazili, nebo narazíte na rozlévanou Pálavu, můžete si být téměř jisti, že se o Pálavu rozhodně nejedná. Proč? Vzhledem k malé výměře vinic této odrůdy by si žádný svědomitý vinař nevzal na svědomí plýtvání tohoto lahodného moku na obyčejné sudové víno. Přesto se ale s těmito rádoby Pálavami můžete setkat celkem často. Kdo se vyzná, ten ví. Kdo se nevyzná, myslí si, že pije Pálavu. Tak to prostě chodí. Jedná se o celkem rozšířenou marketingovou sílu, která se snaží na imitaci Pálavy vydělat. Ve většině případů se ale jedná o směs Muškátu moravského a Můller Thurgau, případně o aromatické směsi, jež se dovezly ze zahraničí.
Pálava není sladká
Pokud si i vy myslíte, že je Pálava sladká, pravděpodobně se řadíte do skupiny lidí, jež se mylně drží tohoto nejrozšířenějšího omylu. Ovšem nemusí tomu tak být. V případě, kdy hrozny Pálavy vyzrají do vysoké jakosti a jejich zpracování bude správné, získá se velice extraktivní víno. A čemu vděčíte za mylný dojem sladké chuti? Intenzivnímu aroma, jež v ústech vzbuzuje dojem plné sladké chuti. A to i navzdory faktu, že víno téměř vždy prokvasí do sucha. Hledáte-li sladké víno, pohlédněte se jinde a lahvinku Pálavy nechte pěkně v regálu. Kdo si potrpí na sladká vína, nemusel by si na Pálavě pochutnat, i když se jedná o výborné a především kvalitní víno, které je hojně vyhledávané.
Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com