Sýr a víno prostě patří k sobě. Tuto skutečnost věděli už i naši předkové, a proto v oblasti vinice vznikaly i rozličné sýrárny. Mistrem na sýry i víno je kupříkladu Francie a Itálie, ale umí to i ve Španělsku, Řecku a třeba i na Slovensku. K tomu, abyste dosáhli té nejlepší harmonie, a tedy i té nejlepší chuti, je zapotřebí si sýr a víno správně vybírat a vzájemně kombinovat. A to už je někdy věda.
Tomuto oboru se věnují vyškolení odborní sommeliéři. Jak si ale mají poradit laici? Máme zde několik tipů, jak si i vy můžete v domácím prostředí na jedinečné kombinaci sýra a vína pochutnat. V dnešní rozsáhlé nabídce však není možné vytvořit nějaká jednoduchá a striktní pravidla, která by vám pomohla s výběrem vína a sýra. Ví se však, že k dosažení dokonalé harmonie mezi sýrem a vínem, je vždy nutné dodržovat regionalitu. Také je potřeba počítat i s tím, že každému chutná něco jiného, takže co je pro vás božská mana, pro jiného nemusí být nic moc. Existují různá doporučení, která mohou mást. Měli byste však vědět, že ve skutečnosti jediným pravidlem, kterým je při výběru sýru a vína dobré řídit, je, že neplatí žádné pravidlo.
To jsme vám, ale moc nepomohli, že? Tak jinak. Pro tápající tu máme doporučení, které se všeobecně osvědčilo.
Pár tipů, jak si vybrat tu nejchutnější kombinaci sýra a vína
-
- Výrazné sýry potřebují i výrazná vína (a naopak).
- Sýry de facto ze zásady potřebují víno s plným buketem, ale nad jeho barvou si hlavu příliš nelamte, ta není zas až tak důležitá.
- Dalším holým faktem je, že kvalitní víno, si vyžaduje kvalitní sýr a naopak.
- Také byste neměli zapomenout, že k dokonalé chuti sýru a vína patří také ovoce, a to melouny, jahody, fíky, mango, olivy, kuličky hroznového vína, papája anebo jádra ořechů.
- Problém zvaný červené víno. Červená vína se k sýrům hodila před lety. To bylo ještě tehdy, když neobsahovala taniny. V současné době tanické víno se sýrem nepředstavuje nic dobrého. Z obou se ztrácí tóny a i chutě jsou potlačeny. Červená vína k sýrům jsou nejlepší v okamžiku optimální zralosti anebo krátce po ní, tedy, když nejsou svíravá.
- Někdy je lepší víno k sýrům nepodávat. Proč? Je to jednoduché, pakliže jsou sýry vskutku velmi výrazné anebo pikantní, je k nim místo vína lepší pivo. Jde například o zrající sýry pod bodem mrazu, jakými jsou tvarůžky, romadúr anebo pivní sýry.
Naše tipy na zajímavé sýrovo-vinné kombinace
-
- Kozí sýry si skvěle rozumí s ovocnými bílými nebo růžovými francouzskými víny. Ladí však i s moravským vlašským Ryzlinkem, Veltlínským zeleným anebo Zweigeltrebem.
- Polotvrdé a polotuhé sýry (madeland, eidam, gouda, jadel, mozzarella) můžete zkombinovat se suchými a středně těžkými bílými víny anebo středně plnými červenými víny. Obzvláště jim svědčí vína jako Rulandské bílé, Chardonnay, Sauvignon, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Zajímavě působí i červená vína jako třeba Modrý Portugal, Rulandské modré, Svatovavřinecké a z růžových pak můžeme doporučit kupříkladu Provence nebo Loire.
- Uzený tučný sýr si sedí s plnými červenými víny.
- Parmazán má rád ovocné víno, jakým je kupříkladu Modrý Portugal anebo také i svěží bílá vína, jako Veltlínské zelené.
- Sýry s bílou plísní vyžadují něco lehčího, ne moc sladkého, a proto je ideální bílé suché víno. Zkuste třeba Rulandské šedé.
- Sýry s tmavou plísní potřebují vyzrálou chuť červeného vína, ideálně pak bobulové výběry.
- Nízkotučné sýry potřebují vyvážení lehkými červenými víny.
- Tavený sýr se může kombinovat s lehkými suchými víny, jakým je například Ryzlink.
Máte víno a hledáte sýr?
- Bílý Sauvignon se hodí k polotvrdým sýrům holandského typu, jakým je kupříkladu eidam a gouda.
- Ryzlink rýnský je dalším vínem, které můžete skombinovat se sýry holandského typu. Chuťově ladí například s ementálem, eidamem a Madelandem. Vínko však můžete vyzkoušet i se zrajícími sýry typu trapist.
- Veltlínské zelené je velmi oblíbené víno, které se přátelí se sýry holandského typu, jakými jsou ementál, eidam a gouda.
- Ryzlink vlašský se hodí k tvrdým sýrům typu čedar (Chester), k zrajícím sýrům typu trapist (Blaťácké zlato).
- Neuburské víno má rádo výraznější chutě, a proto doporučujeme zkusit se sýry holandského typu, jako eidam a gouda, které jsou obohacené o koření. Velmi chutné je i s Leerdammerem.
- Sylvánské zelené má rádo tvrdé sýry jako Beaufort a Moravský bochník anebo čerstvé ovčí a kozí sýry, jako feta, brynza anebo balkánský sýr.
- Chardonnay ladí s tvrdými sýry holandského typu (Beaufort, eidam, gouda) a také s tvrdými ovčími a kozími sýry (pecorino).
- Müller –Thurgau potřebuje čerstvé sýry, hroznové víno, ovoce a ořechy. Velmi dobře chutná v kombinaci s brynzou a balkánským sýrem.
- Muškát je vhodným vínem k žervé a mascarpone.
- Tramín zase velmi dobře chutná se sýry s modrou plísní a zrajícími sýry typu Trapist (Roquefort, gorgonzola, Blaťácké zlato).
- Modrý Portugal ladí k sýrům s bílou plísní, tedy k Camembertu, Brie a Premier. Doporučujeme jej skombinovat i s tvrdými sýry holandského typu jako eidam, gouda, Madeland.
- Rulandské modré je červené víno, které harmonizuje s měkkými sýry s bílou plísní (Camembertem. Brie a Hermelínem). Velmi dobrá kombinace je i s tvrdými a polotvrdými sýry (ementál, Pecorino, Moravský bochník).
- Cabernet Sauvignon ladí se sýry s bílou a modrou plísní. Doporučujeme vyzkoušet kombinaci s Camembertem, Brie, Hermelínem a také s Roquefortem.
- André harmonizuje se sýry s bílou plísní.
- Zweigeltrebe má taktéž skvělou chuť se sýry s bílou plísní.
- Frankovka snese nejen sýry s bílou plísní, ale i polotvrdé sýry holandského typu s kořením.
- Svatovavřinecké velmi dobře chutná se sýry s bílou plísní a také se sýry s dvojí plísní, jakými jsou Cambozola a Vltavín.
- Merlot můžete rovněž kombinovat se sýry s bílou plísní a rovněž i se zrajícími sýry a sýry typu trapist.
Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com