Abyste si víno mohli řádně vychutnat, musí být servírováno o správné teplotě. Pakliže takovou teplotu víno nemá, i kdyby bylo sebedražší a sebelepší, nevychutnáte si ho. Nepodceňujte proto péči o víno, rozhodně se vám to vyplatí.
Pakliže chcete vskutku zažít gastronomický zážitek, konzumujte pouze víno o té správné teplotě. Jen tak totiž dojde k pořádnému rozvinutí buketu vůní a chutí. Pamatujte si, že málo vychlazená bílá vína chutnají mdle a nudně, naopak přechlazená červená vína jsou zcela bez chuti i vůně. Nicméně, příliš teplé červené a příliš přechlazené bílé víno, taky není nic moc dobrého. U červeného můžeme dokonce i říct, že raději studenější, než teplejší. Ve zteplalém červeném víně totiž začne převažovat chuť alkoholu, a to není vůbec nic chutného.
Jakou teplotu by mělo dané víno mít
Abyste si mohli víno vychutnat, měli byste vědět, jakou teplotu by mělo mít. Nevadí, že si to nepamatujete, na našich stránkách vždy tu správnou informaci naleznete.
-
- Sekty, perlivá vína a aperitivy se podávají při teplotě 4 – 8 °C, jen tak totiž zajistíte delší perlení.
- Bílá vína, vermuty a dezertní vína pijte při teplotě 8 – 12 °C.
- Suchá bílá vína pak vyžadují pro rozvinutí buketu 9 – 11 °C.
- Růžová vína by měla být o něco teplejší, ideálně 10 – 13 °C.
- Polosladká mladá červená vína se servírují o teplotě 13 – 16 °C.
- Sladká, starší, archivní a těžká vína vyžadují teplotu téměř pokojovou, a to 16 – 19 °C.
- Velká těžká červená vína vyžadují teplotu 12 – 15 °C.
- Taninová vína by měla být servírována o teplotě 15 – 17 °C.
Čeho se vyvarovat?
Zapomeňte na to, že se červené víno má podávat při pokojové teplotě. Za prvé je to legenda. Za druhé je mnoho různých červených vín, z nichž každé vyžaduje jinou teplotu podávání a za třetí i ta nejtěžší vína se podávají chladnější, a to při teplotě 15 – 19°C. Pro bílá vína platí pravý opak. Bílé víno nepodávejte přímo z ledničky, protože většina ledniček udržuje teplotu mezi 2 – 5 °C, a proto takto chlazené víno před podáváním z lednice vyndejte a servírujte až za 30 – 60 minut. Ještě jedno upozornění, teplota vína při podávání, není to samé jako teplota vína při konzumaci. Optimální rozdíl by se měl pohybovat o 2°C níže při servírování. Pakliže ještě potřebujete víno schladit, použijte k tomu chlazené sklenice, místo ledu. Led do vína nepatří! Víno temperujte, co nejpomaleji, aby nedošlo k teplotnímu šoku.
Správné servírování vína = správná teplota vína
Chlazení vína nikterak neuspěchejte. Se správnou teplotou vám může pomoci speciální teploměr, který umístíte na hrdlo láhve, nebo jej můžete do láhve ponořit. Optimálně by měla být bílá vína chlazena cca 20 minut před servírováním. Pamatujte také, že při nalévání do sklenic teplota stoupne o 2°C, a proto víno ochlaďte o 2 stupně méně, než vyžaduje servírovací teplota anebo víno nalévejte do vychlazených sklenic. V případě, že zapomenete víno vychladit včas, nestresujte se, pomoci vám může kyblík s ledovou vodou anebo ledovými kostkami. Víno také můžete vložit i na pár minut do mrazáku. Přechlazené víno naopak oteplíte ve kyblíku s teplou vodou, nalitím do nechlazených sklenic a následným kroužením vína ve sklenici.
Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com