Vinařství Mayer je malé rodinné vinařství nacházející se na území Mikulovska. Svá první vína začali vyrábět už v roce 1972 a od té doby udělali obrovský pokrok. Soustředí se zejména na výrobu bílých vín, najít u nich je však možné i vína červená nebo růžová.
Odrůdy
Pěstují celkem 14 odrůd, ze kterých si vybere opravdu každý. Celkově přibližně 70 % všech odrůd zastávají odrůdy bílé, které jsou ve vinařství Mayer také nejoblíbenější. Z těchto 70 % spadá cca 25 % na výrobu odrůd PIWI (více informací o PIWI v rozhovoru).
Pěstování modrých odrůd zastává ve vinařství Mayer okolo 30 % veškeré výroby. Lze tedy říci, že si je opravdu z čeho vybírat. A jaké odrůdy pěstují?
Bílé | PIWI | Modré |
Chardonnay | Hibernal | Alibernet |
Muškát moravský | Donau Riesling | Blauburger |
Neuburské | Savilon | Merlot |
Ryzlink rýnský | Solaris | Svatovavřinecké |
Veltínské zelené | Souvignier Gris | Zweigeltrebe |
Rulandské šedé |
Rozhovor s majitelem vinařství
Rozhovor jsme vedli se samotným majitelem vinařství – Pavlem Mayerem. Jak popisuje své vinařství a co zákazníkům nabízí?
Co vás na vaší práci nejvíce baví a naopak, co vnímáte jako negativa?
Nejvíce se mi líbí, že práce není jednotvárná. Další obrovskou výhodou je, že mám možnost se pohybovat v přírodě a být s ní v kontaktu.
Vše má vždy ale svá negativa a ta patří i k této práci. Největším problémem pro mě momentálně je, že práce vinaře je poměrně hodně fyzicky náročná a v mém věku začíná být trochu namáhavá.
Jaké odrůdy pěstujete a na kterých vinicích?
Ve vinařství Mayer pěstujeme zejména bílé odrůdy. Nezanevřeme však ani na ty modré. Z modrých vyrábíme rovněž také růžová vína.
Přibližně 30% z plochy u nás tvoří tzv. PIWI odrůdy, což jsou vysoce kvalitní hrozny speciálně vyšlechtěné tak, aby byly schopny být co nejvíce rezistentní vůči houbovitým a plísňovitým onemocněním. Mezi tyto PIWI odrůdy patří například Souvignier gris, Solaris, Donaurielsing, Savilon a další…
Všechny odrůdy pěstujeme v hlavní vinici na viniční trati Pod Turoldem, dále na trati Pod Růžovým Vrchem a Pod Kopečkem.
Jak jste se poprali s nemocí Covid-19? Ovlivnil Covid nějak chod vašeho vinařství?
Ano ovlivnil – a silně. Náš provoz i prodej je závislý na aktivní turistice, která bohužel z důvodu různých omezení a opatření nemohla vůbec proběhnout. To byl také hlavní důvod, proč jsme na našich stránkách založili nový E-shop, který nás udržuje v kontaktu se stálými, ale i novými zákazníky. abychom byli s našimi zákazníky v kontaktu.
Kdybyste si musel vybrat 1 odrůdu z vašich vinic, kterou byste si vybral?
To nelze tak jednoduše říci. Z bílých odrůd jsem si oblíbil vlajkovou odrůdu Mikulova, kterou je Veltlínské zelené. Z červených odrůd se zase mi nejvíce líbí původem rakouská odrůda Blauburger. Z PIWI odrůd u mě zvítězila odrůda Souvignier gris.
Na která vína jste nejvíce pyšní? Získali jste i nějaká ocenění?
No na tuto otázku je opravdu těžké odpovědět. To je jako vybírat si mezi dětmi to nejoblíbenější. Prostě to nejde.
Jste spíše rodinný podnik nebo větší firma? V čem vnímáte výhody/nevýhody takového podniku?
Rozhodně se řadíme mezi malý rodinný podnik. Obrovskou a nespornou výhodou je kontrola – zkrátka si poroučíme a velíme sami. Naopak nevýhodou takového vinařství je, že v nejvyšší pracovní sezóně jsme opravdu hodně vytíženi a práci zvládáme jen díky pomoci příbuzných a známých.
Kdybyste měla v 1 větě popsat vaše vinařství, jak by zněla?
Malé vinařství s krásnými víny, která chutnají.
Kde všude je možné ochutnat/zakoupit vaše vína?
Vína si můžete zakoupit na našem E-shopu nebo různých vinotékách napříč celou republikou.
Budou se v následujících týdnech konat nějaké akce, kterých bychom se mohli účastnit a ochutnat tak vaše vína?
Začátkem července se bude konat akce Otevřené sklepy v Mikulově. Dále děláme v průběhu roku různé ochutnávky u nás ve sklípku speciálně pro turisty po jejich předchozí objednávce.
Autor: Marie Graclíková, Foto: Vinašství Mayer