Letní vína jsou skvělým nápojem pro letní horké dny, na rozdíl od běžných vín po jejich vypití nebudete unavení, ale naopak příjemně osvěžení.
Ano, i víno může prvoplánově hasit žízeň. Aby tomu však bylo, je zapotřebí, aby takové víno bylo suché, lehké, svěží, nízkokalorické a energické s jemnou perličkou. Do této kategorie je možné zařadit i vinný střik. V posledních letech je obzvláště oblíbené takové italské šumivé víno Prosecco.
Letní vína jsou u nás poměrně horkou novinkou, o nichž ještě před deseti lety lidé neměli ani potuchy. Dnes by letní víno nemělo chybět na žádné moderní zahradní party nebo grilovačce. Letní vína v běžném prodeji naleznete stále jen stěží, ale kdo hledá, ten najde. Nejlépe se však nakupují u specialistů, obzvláště na internetu (přečtěte si o nákupu vína přes internet).
Růžová vína
Speciální kategorii tvoří růžová vína. Ta jsou povětšinou považována za letní, nutno však říct, že tomu tak všeobecně není, jelikož v této kategorii naleznete i těžší a více výrazná vína. Aby bylo růžové víno považováno za letní, je zapotřebí, aby víno nebylo nasládlé, ale suché, šťavnaté a s nervní kyselinkou.
O růžovém víně se zmiňuje již Hippokrates a s oblibou jej pila i středověká Francie. Češi růžové víno v minulosti také znali, i když mu zrovna neholdovali. Vinaři si je brávali na vinice, aby jim nehrozila přílišná únava při práci.
Podávání letního vína
Velmi důležitým faktorem u všech letních vín je teplota podávání. Toto víno musí být vychlazené, ale rozhodně nesmí být podchlazené. Přechlazené víno, a to platí i u bílého letního vína, zakrývá vůni i chuť. Správně vychlazené letní víno má teplotu od 10 do 13 stupňů Celsia. Na rozdíl od všech jiných vín se mohou tato vína podávat přímo s ledem, a také mohou být i součástí míchaných nápojů, koktejlů a velmi jim svědčí i ovoce.
Letní víno v kuchyni
Letní vína jsou skvělá i mimo sezónu k chřestu, který má svou sezónu již v dubnu. Jinak se samozřejmě hodí k letní kuchyni, a to hlavně ke grilovaným pokrmům, těstovinám a zeleninovým salátům. Toto víno dobře chutná i s tvrdými a polotvrdými sýry.
Tipy na růžová vína
Českou perlou ve světě růžových je růžové víno ze znojemského vinařství Jiří Hort. Velmi chutná růžová vína má dále i mikulovský vinař Volařík, jenž za ně získal i ocenění. Za zmínku stojí například i růžová vína z Vinných sklepů Valtice. Ze zahraničí to je pak kupříkladu Chateau Cavalier z Francie, Artevini, De Casta Torres ze Španělska a Tarapaca z Chile.
Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com