Plná, harmonická, sladká a velmi aromatická. Myslíte si, že je řeč o osudové, bezpodmínečné lásce? Nikoliv. Mluvíme o delikátním a vzácném ledovém vínu!
Ledové víno je typ vína s přívlastkem, které bylo vyrobeno ze zmrzlých hroznů. Ledová vína jsou charakteristická výrazným aroma, nižším obsahem alkoholu a vysokým zbytkem cukru.
Pěstování ledového vína je pracnou záležitostí, do které se pouští jen opravdoví srdcaři, navíc s velkým citem pro předpověď počasí. Odrůdy vhodné pro výrobu ledových vín jsou v něčem odolnější než jiné (jsou například odolnější vůči hnilobě nebo opadávání), ale v něčem zase zranitelnější.
Ledové víno se musí sbírat ručně, z důvodu ochrany před ptáky a jinými zvířaty, která si brousí zuby či zobáky na sladké bobule, se totiž pěstuje pod sítí. Když mrazy, konkrétně zákonem daných minus 7 stupňů v očekávaný čas nepřijdou, je celá úroda v sázce. Šťáva z hroznů je navíc silně koncentrovaná, takže z velkého množství je malý výlis. Ten se provádí bezprostředně po sklizni, když jsou hrozny ještě v zamrznutém stavu.
Voda v podobě zamrznutých krystalků ulpívá na lisu a do nádoby teče hustý, sladký mošt s cca 8-9% alkoholu. V porovnání s ostatními odrůdami zhruba dvacetiprocentní výlis má pochopitelně vliv na vyšší cenu. Ledové víno se nejčastěji vyrábí z těchto odrůd: ryzlink rýnský a vlašský, chardonnay, sauvignon či veltlínské zelené.
Následkem posunutí výskytu prvních mrazů pod minus 7 stupňů na leden a únor výroba ledového vína v našem regionu v posledních letech klesá. Hrozny totiž dozrávají dřív a na mráz musí déle čekat. Sezona 2019 je ovšem následkem teplé zimy opravdu smutně výjimečná. Například v Německu se “eiswein” neurodilo ani v jednom ze 13 vinařství, které se této produkci tradičně věnují. K největším producentům ledového vína patří Japonsko a Čína, některé skandinávské země a pochopitelně USA a Kanada. Tam je dokonce bod mrazu posunutý ještě o jeden stupeň níže.
Všechno, co dokáže víno, dokáže ledové víno ještě líp. Například zazářit jako ingredience ve výborných koktejlech, v salátových zálivkách nebo jako součást omáček. Vyniká bohatou barvou, chutí i vůní, hledáte-li originální přísadu pro vaše kulinářské umění, pak je ledové víno výtečnou volbou. Jako svůdné dezertní víno s přírodním cukrem se hodí ke sladkým (ne sladším, než je samotné víno) tečkám po obědě. Čokoládová pěna, zmrzlina nebo cheesecake jsou dobrými tipy.
Díky zajímavé jantarově žluté až hnědo-tmavě-růžové barvě a často zasněženým listům i cestičkám vinohradu je ledové víno i nesmírně fotogenické. Přitahuje pozornost a jeho příběh se dobře poslouchá. Nedostali jste na něj taky chuť, zatímco si čtete tyto řádky?
Autor textu: Nina Teodorová; zdroj fotografie: pixabay.com; zdroj: https://sommelierschoiceawards.com/en/blog/insights-1/all-you-need-to-know-about-ice-wine-and-its-unique-facts-175.htm