Víno má za sebou bez pochyb velmi dlouhou historii. My jsme si proto pro vás tentokrát připravili stručný a výstižný…
Škola vína
Pokud jste zavítali na tento web, pak milujete víno alespoň z poloviny tak, jako my. Víte ale, jak se taková…
Možná jste si mysleli, že o víně víte všechno. A možná vás ještě něco překvapí. Tak se schválně vsadíme: kolik…
Také jste si všimli, že na rozdíl od jiných potravin, vína nemají na láhvi uvedenou exspiraci? Uvažovali jste, proč tomu…
Výroba červeného vína je zdánlivě jednoduchý proces. Podívejte se níže na naší infografiku a zjistěte krok za krokem jak se…
Odpověď bohužel není jednoduchá. Nejlepší by bylo víno přelít do co nejmenší láhve, jaká je možná, abyste omezili možnou oxidaci vína a snížili tak i kontaktní plochu vína se vzduchem. Pokud máte, můžete dokonce použít vakuovou pumpičku, s níž z láhve odsajete vzduch, což významně sníží kyslík v láhvi.
Vína z maďarského regionu Tokaj jsou doslova a do písmene oknem do minulosti. Toto nejstarší přirozeně sladké víno patřilo kdysi…
Víno degustujte v klidném a příjemném prostředí, kde je pokud možno přírodní osvětlení anebo světlo jemu podobné. Teplo v místnosti by se měla pohybovat okolo 20 stupňů Celsia a vzduch by měl být ideálně bez nějakých dalších zápachů. Víno degustujte vždy vychlazené na teplotu vhodnou pro něj vhodnou.
Je to součástí etikety. Vzdáváte hold nápoji bohů, slunci, vinohradům a vší té těžké a krásné práci vinařů, která předcházela…
Bílá vína Zkratka Název Výslovnost Au Aurelius Hi, Hib Hibernal CH, Cha Chardonnay [šardoné] IO Irsai Oliver [iršai oliver] Ker…