Rulandské šedé (zkráceně RŠ) je starobylou moštovou odrůdou révy vinné (vitis venifera). Ve světě je také známá pod pojmem “Pinot…
Škola vína
Burčák je sladký alkoholický nápoj, který vzniká částečným zkvašením moštu révy vinné. Pro svou sladkou a jemně nakyslou chuť v…
Frankovka, také často psána jako „Fraňkovka“, je jednou ze starobylých moštových odrůd révy vinné, ze které se vyrábí červené víno.…
Pakliže chcete vskutku zažít gastronomický zážitek, konzumujte pouze víno o té správné teplotě. Jen tak totiž dojde k pořádnému rozvinutí buketu vůní a chutí. Pamatujte si, že málo vychlazená bílá vína chutnají mdle a nudně, naopak přechlazená červená vína jsou zcela bez chuti i vůně. Nicméně, příliš teplé červené a příliš přechlazené bílé víno, taky není nic moc dobrého.
Tramín červený neboli TČ je velmi známou a populární odrůdou pro výrobu bílých vín. Svým výrazným a plným aroma s…
Základem správného servírování vína je fakt, že se nemá nikdy uspěchat. Obzvláště starší vína nekonzumujte ihned po nákupu, ale nechte je odpočinout alespoň dva týdny po tom, co jste si je odněkud dovezli. Dalším důležitým faktorem je správná teplota vína. Bílé víno se servíruje při teplotě 10 – 12 °C
Modrý Portugal (zkráceně MP) je velmi známou a oblíbenou odrůdou pro výrobu červených vín. Jedná se o často odborníky doporučovanou…
Je známým faktem, že nejen víno ale i alkohol postupem času zraje a získává nové kvality. K nalezení jsou archivní…
Vína nesoucí název výběr z cibéb se řadí mezi jakostní vína s přívlastkem. Pro výrobu jsou použity speciální hrozny napadené ušlechtilou plísní…
Slámové víno je řazeno do skupiny jakostních vín s přívlastkem. Tato vína jsou speciální hned v několika ohledech. Jejich výroba je složitá…