Portské víno se pyšní nejen excelentní chutí, ale také dlouhou tradicí. S postupem času se výroba rozšířila na několik poddruhů a zákazníci si…
Druhy vína
Narazili jste na pojem tiché víno a nevíte, co si pod tím představit? Pojem tichá vína nepředstavuje nic složitého, jde…
Ve světě vín patří Chardonnay mezi hlavní celebrity. Celosvětově jde o jednu z nejoblíbenějších odrůd bílého vína. Jak tato odrůda vznikla…
Slámové víno řadíme k vínům s přívlastkem, jehož výroba je velice náročná a zdlouhavá. Na výrobu tohoto vína se užívá velmi vyzrálé hroznové víno, které se sklízí ručně až na přelomu října a listopadu. Takto sklizené hrozny se pak dopraví do sušárny, kde se rozprostřou do přepravek vystlaných slámou anebo na slámové rohože. Některá vinařství hrozny zavěšuje do prostoru. Takto uskladněné hrozny se vinaři nechávají zrát v suché a dobře větrané místnosti tak, aby se z hroznů mohla postupně odpařovat voda.
Ledové víno je víno s přívlastkem, jenž se vyrábí ze zmrzlých hroznů. Výroba ledového vína spočívá v přísném dodržení teploty sklizně. Hroznové víno se nechá pořádně vyzrát, a pak se čeká na zimu. Hrozny se musí sklízet v zimě při teplotě, která poklesla minimálně pod šest stupňů pod mrazem. V našich podmínkách k tomu může dojít někdy až v prosinci (a v případě poslední zimy, k tomu vlastně vůbec nedošlo). Výroba vína je náročná a ne vždy vinaři vyjde.
Přírodní suché víno vyráběné z bílých hroznů, někdy i určitých modrých odrůd. V tomto případě neplatí pravidlo: Čím starší víno, tím lepší…
Košer, či správně kosher, víno je speciální víno, které vyrábí ortodoxní Židé, a to tak, aby splňovala přísné požadavky židovského…
Věděli jste, že existuje léčivé víno, které se užívá ryze z medicínských důvodů? Jde o víno, které pomáhá vyřešit chudokrevnost.…
Lesní vína patří ke speciální kategorii vín, která jsou označována také i za vína ovocná anebo medová. Možná vám takovéto…
Plná, harmonická, sladká a velmi aromatická. Myslíte si, že je řeč o osudové, bezpodmínečné lásce? Nikoliv. Mluvíme o delikátním a…