Vína jsou skvělým doplňkem k mnoha nejrůznějším pokrmům. Víno má tu moc jídlo harmonizovat anebo je podtrhnout a dovést k dokonalosti. Ke každému jídlu se proto hodí i jiné víno a jeho výběr byste neměli podceňovat. Pravdou ale je, že vybrat to správné víno je v současnosti celkem obtížné, protože se na trhu nachází mnoho vín. Pakliže si chcete na večeři doopravdy pochutnat, obzvlášť jestli jste na ni použili kvalitní a dražší suroviny, byl by hřích k tomu užít nevhodně vybrané víno.
O telecím masu
Telecí maso vyniká svou světle růžovou barvou, jemnou vláknitou strukturou a nepatrným obsahem tuku. Telecí maso je velice jemné, lehce stravitelné, s příjemnou chutí a vůní po mléce. Maso se hodí zařadit do jídelníčku pro děti, ale i tam, kde se drží nějaká šetřivá a redukční dieta.
-
- Z telecí kýty se obvykle připravují řízky, filé, medailonky, pečené maso, dušené maso a smažené maso.
- Ledvinky se užívají na přípravu minutek, žebírek, rolád, pečení, dušení, plnění.
- Telecí pečeně se krájí na kostky, celá se užívá na pečení a smažení.
- Krk z telátka se užívá na pečení.
- Plecko na roládu, do rizota a na ragú.
- Telecí hrudí se plní, používá se na pečení, vaření, dušení a zadělávání.
- Pupek se nadívá a dusí.
- Telecí koleno se peče, vaří a dusí.
Každá část telecího masa je něčím výjimečná a užívá se na výrobu celé řady chutných pokrmů, jež je zapotřebí doplnit adekvátním vínem. Obzvláště u telecího masa výběr toho správného vína závisí na jeho úpravě. Lehčí telecí pokrmy si zaslouží bílé a růžové víno (vhodné je kupříkladu Veltlínské zelené). Hutněji upravené telecí (s omáčkou) již potřebuje mocnější víno, a proto se k němu hodí více červené víno. Velmi dobře k němu sedí kupříkladu Cabernet Sauvignon.
Vína k telecímu podle odrůdy
K lehčímu telecímu se hodí stejně lehká vína, jako například Chardonnay, Sauvignon blanc, který zrál v dubovém sudu. K těžším pokrmům, obzvláště k těm s omáčkou, jsou lepší spíše červená vína, jako například italská červená vína a francouzské víno Syrah.
Vína k telecímu masu podle pokrmu
-
- K telecí kotletě se skvěle hodí vína jako Pinot Noir, bílý Cabernet Sauvignon.
- K telecí marsale jsou pak vhodná vína Chardonnay a Pinot Noir.
- K telecímu masu s parmezánem se perfektně hodí Merlot, Chianti a Brunello.
- Telecí piccata si rozumí s Rosé, Sangiovese a Brunello.
- Ke steaku z telecího masa je vhodné servírovat bílé a růžové víno. Chutné je Veltlínské a Zweigeltrebe. Nezapomeňte víno vychladit.
- K hutnější úpravě s omáčkou je vhodné servírovat spíše červené víno. Toto víno se hodí ke steakům a tradičním gulášům. Vhodným vínem je i Pinot Noir, k pečenému masu pak Syrah nebo Zweigeltreibe.
- Telecí přírodní řízek chutná velmi dobře s Rulandským bílým vínem.
- Telecí játra velmi dobře chutná s Neuburským bílým vínem.
- Telecí řízek na žampionech velmi dobře vyniká s Ryzlinkem anebo Veltlínským.
- Telecí ledvina i koleno velmi dobře chutná se Sauvignonem.
- Telecí srdce chutná výtečně s bílým zámeckým Bzencem.
Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com