Je známým faktem, že nejen víno ale i alkohol postupem času zraje a získává nové kvality. K nalezení jsou archivní kousky staré i 50 let a více, přičemž jejich chuť a aroma jsou stále neodolatelné. I přes to, že se archivace stala doménou zejména vinařů, domácí archivace není vůbec těžká. Je však nutné dodržovat striktní pravidla, aby nedošlo k znehodnocení vína. Zde je několik tipů, které dohromady ukazují správný postup domácí archivace vína.
Výběr odrůdy a ročníku
Obecně platí, že čím méně cukru a vyšší procento kyselin víno obsahuje, tím je vhodnější pro dlouhodobé skladování.
Mezi nejčastější odrůdy pro archivací vín patří z bílých vín:
- Rulandské bílé
- Rulandské šedé
- Ryzlink rýnský a vlašský
- Sauvignon
- Chardonnay
U červených vín jsou většinou voleny odrůdy:
- Rulandské modré
- Cabernet Sauvignon
- Svatovavřinecké
Výběr vína pro archivaci je klíčovým faktorem pro správné uchování chutí a všech ostatních vlastností. Avšak i při výběru sebelepšího druhu a ročníku se může stát, že se archivace nevydaří tak, jak má. Důležité jsou i další podmínky, které je nutné respektovat a řídit se jimi.
Teplota skladování pro archivaci
Stejně jako je důležitá teplota u podávání vín ke konzumaci, u archivace jsou vnější podmínky ještě důležitější. V místnosti, kde hodláte víno uchovávat, je potřeba udržet stálou teplotu mezi 10 – 15° C.
Dalším důležitým faktorem je, aby výkyvy teploty po dobu archivace byly co nejmenší. Jestliže hodláte víno uchovávat ve studenějším prostředí, riskujete, že se z něj zcela vytratí aroma. U vyšších teplot nad 15°C hrozí pravý opak – aroma se může stát velmi agresivním.
Vinaří říkají, že je lepší víno archivovat spíše v místnostech, kde je teplota stabilní i přes to, že se nepohybuje v rozmezí 10-15 °C. Vhodnější je tedy zvolit místnost se stálou neoptimální teplotou, než místnost, kde jsou výkyvy markantní.
Jakou polohu pro dlouhodobou archivaci zvolit?
Většina lidí dělá chybu v tom, že své lahve skladují „na stojáka“. Tím však víno postupem času ztrácí své kvality a hodnotu. Je důležité víno uchovávat na ležato tak, aby byl korek po celou dobu skladování namočen ve víně.
Korek si díky tomu, že je dlouhodobě namočen, zachovává svou elasticitu a nepropouští do lahve kyslík. Ten způsobuje předčasné stárnutí vína a znehodnocuje jej. Je tedy velmi důležité, aby víno po celou dobu leželo a zůstalo ve stálé poloze.
Pachy okolního prostředí
Vína a zejména korek snadno pohlcují okolní pachy, které mají velký vliv na výsledné aroma. Proto je potřeba dbát na to, s jakými dalšími potravinami/látkami je víno skladováno. Je potřeba, aby víno neleželo hned vedle chemikálií, které by mohly proniknout skrz korek až do nápoje.
Láhve také nesmí být skladovány v místnosti v blízkosti ovoce a zeleniny, čistících prostředků nebo a dalších silně vonících látek.
Vlhkost a tma
Optimální vlhkost pro archivací vín je okolo 60 – 80 %. To je však asi o 20 % více, než je průměrná vlhkost v domácnosti. Proto není vhodné vína skladovat v obýváku nebo ložnici, ale spíše ve sklepech.
Tma je velmi důležitým aspektem, na který je potřeba dávat pozor. Víno by mělo být skladováno v chladné, temné místnosti s minimálním přístupem slunečního světla. UV záření, které se ve slunečních paprscích vyskytuje, proniká do láhve a zahajuje nechtěný proces oxidace, kvůli kterému se může víno zkazit.
Vhodnou volbou pro většinu vinařů na archivaci jsou sklepy, ve kterých se drží vlhkost a tma.
Kdy archivní víno vypít?
Tato vína jsou považována za sváteční a je vhodné jej nechat na nějakou speciální příležitost. Jde o velmi drahá a speciální vína, která je potřeba podávat za teploty okolo 18 °C. Proto je před konzumací vhodné chvíli vyčkat a nechat víno pár minut při pokojové teplotě. Vinaři obecně doporučují taková vína neskladovat v lednici a zkonzumovat je ihned po otevření.
Autor: Marie Graclíková, Foto: PixaBay.com