Mít přehled ve vínech se vám vyplatí nejen v běžném životě, kdy si budete chtít pochutnat na dobrém víně, ale i pro vaření s dobrým výsledkem. Není totiž většího průšvihu, než toho, když celý svůj kulinářský počin zlikvidujete špatným vínem.
Jak tedy poznat dobré víno ještě dříve, než otevřete láhev?
Kvalitu vína ovlivňuje celá řada faktorů, ať už se jedná o nesprávné ošetření keřů, jeho zpracování (hlavně jeho kvašení), tak i jeho skladování a mnoho dalších okolností. A přesto, nemusíte být školený sommelier, abyste poznali kvalitní víno a uměli vybrat tu správnou láhev vína. Jak na to?
V obchodě
Výběrem vína začněme mezi regály. Pamatujte si, cena není vždy tolik rozhodující, důležitější je etiketa. Dražší víno neznamená vždy to nejlepší. Co byste na etiketě měli najít? Obchodní jméno, sídlo výrobce, případně distributora, název vína podle zatřídění, obsah balení, označení šarže a skutečný obsah alkoholu. Kvalitní vína pak mají na etiketě i popis vína doporučení k servírování.
Osobně
Kvalitu vína poznají vytříbené jazýčky a k takovému jazyku není třeba ani tak školy, jako skutečné praxe. K jazyku, který pozná se musíte jednoduše propít. Méně zkušeným možná pomůže toto vodítko.
Existuje totiž celkem 5 kritérií, s jejichž pomocí je možno definovat, zda ve sklenici máte kvalitní víno anebo pouhý patok.
- Barva
Barva u vína hraje zásadní roli a i podle ní je možno poznat kvalitu vína. Bílé víno by mělo hrát v odstínech od světle zelenkavé a žluté až po zlatavě žlutou. Rozhodně by bílé víno nemělo být bez výrazu, šedé anebo s hnědým nádechem. Červené víno může být od světle rubínového odstínu až po temně rudé. V žádném případě nesmí být smutné, našedlé anebo nahnědlé.
- Čistota
Až na burčák, je u vína důležitá čistota. Každý kal je předzvěstí zhoršené chuti. Kal ve víně je způsoben přítomností mikroorganismů. Kvalitní víno proto musí být již na první pohled jiskrné.
- Vůně
Nekvalitní víno již při prvním přivonění nevoní, naopak se zde objevují pachy se štiplavým, poněkud nepříjemným a dráždivým dozvukem. Kvalitní víno voní po květinách, ovoci anebo je lehce minerální.
- Chuť
Rozpoznat kvalitní víno s pomocí chutě, nemusí být vůbec jednoduché. Chutě máme totiž každý z nás jiné, a tak je to i o vkusu a o tom, co preferuje. Dobré víno by však nemělo mít kovovou příchuť (hodně železa, mědi). Nepříjemnou pachuť také způsobuje i nadbytek kyseliny octové, která víno dělá kyselým. Faktem je, že tato kategorie rozpoznávání vína je pro nezkušeného člověka nejnáročnější.
- Celkový dojem
Nezapomeňte také na to, že by vás víno mělo zaujmout a vy byste měli mít chuť jej zase znovu ochutnat. Pokud si víno získá vaše sympatie, má vyhráno a je jedno, jestli láhev stojí 80 korun anebo 5 stovek.
Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com