Jistě jste již slyšeli o čajovém rituálu či ceremonii s pitím kávy. Nejinak je tomu i v případě s vína, i když servírování vína je obestřeno mnoha tajemstvími. Nutno říct, že k hezkému zážitku je zapotřebí víno nejen správně nachladit, otevřít a vypít, ale musíte s ním umět pěkně zacházet. Víno se vám pak za to zavděčí výtečnou chutí a dosažení dokonalé harmonie v souladu s konzumovaným pokrmem.
Základem správného servírování vína je fakt, že se nemá nikdy uspěchat. Obzvláště starší vína nekonzumujte ihned po nákupu, ale nechte je odpočinout alespoň dva týdny po tom, co jste si je odněkud dovezli. Dalším důležitým faktorem je správná teplota vína. Bílé víno se servíruje při teplotě 10 – 12 °C, mladé víno by mělo být vychlazeno na teplotu 7 – 10 °, růžové víno pak servírujte při stejné teplotě jako bílé. Lehčí červené víno by mělo mít 12 – 15 °C, těžší červená vína pak 16 – 18 °C. Co se týče šumivého vína, tak by mělo být nejchladnější, a to o teplotě 5 – 7 °C, perlivé víno pak o něco teplejší (8 – 10 °C). Bílá vína proto začněte chladit v dostatečném předstihu, a to cca 20 minut před podáváním. Pamatujte si také, že při nalévání vína do skleniček teplota stoupne o 2 °C. Víno by proto mělo být vyhlazeno o dva stupně více. Červené a mladé víno zase odzátkujte již několik hodin před servírováním. Proč? Po setkání vína se vzduchem dochází ke zvýraznění jeho zralosti a jemnosti. V případě, že zapomenete víno vychladit, nemusíte se stresovat, že je vše ztraceno, vložte láhev do kyblíku s ledovou vodou anebo ji na několik minut vložte do mrazáku. Víno rozhodně nepodávejte s kostkami ledu!
Slévání čili dekantace vína
Dekantace představuje přelití vína z láhve do karafy, aby došlo k oddělení od sedimentu, a zároveň zde dojde k provzdušnění a jeho otevření. Stará vína, která jsou několik let uzavřená v láhvi, se musí vydýchat (uvolnit aromatické látky). Mladé vína v karafě naopak mohou po otevření vyzrát. Mladá vína dekantují přibližně jen půl hodiny před jeho konzumací a těžká a plně vyzrálá vína se přelévají již několik hodin předem. Mladší vína lijte do tzv. lodních karaf, které mají širší základnu, což umožňuje větší provzdušnění. Starší vína je vhodné podávat v karafách tzv. kachnách anebo v kočkách. Obě tvoří menší plochu hladiny a tím pádem zamezuje větší oxidaci vína.
Nepodceňujte vývrtku
Vývrtky ze zásady nepodceňujte, jedině tak se můžete vyhnout trapným chvílím, zlomeným korkům orosenému čelu a dlouhému ticha. Do vývrtky se oplatí investovat, protože pak tu nejtěžší práci udělá za vás. Nejznámější a nejlevnější vývrtkou je tzv. „Přítel číšníka“, vývrtka, která je sice opatřena šikovným nožíkem, ale jinak nic moc praktického. Nožíkem sice odstraníte obal láhve, vytáhnout korek však už nemusí být tak snadné. Velmi elegantní a snadné vytahování špuntu představuje dvouramenná vývrtka. Její ovládání je velice snadné a k vytažení špuntu dochází snadno, lehce a rychle.
Servírování vína do sklenic
Víno jste vychladili, odstranili jste fólii, odstranili jste korek, provzdušnili jste víno a nyní je čas nalít je do sklenic. A právě zde nejvíce lidí tápe. Sklenice na víno vybírejte podle druhu vína. Sklenice na víno umocňuje chuť i vůni vína. Víno se podává v tenkostěnných čirých bezbarvých sklenicích, které by neměly být nikterak broušené. Červené víno potřebuje velké sklenice (až o obsahu 600 ml) ve tvaru tulipánu s delší stopkou. Průměr kalichu by neměl přesáhnout 60 mm. Bílé víno se podává v menších sklenicích s kratší stopkou a menším tulipánovým kalichem. Takovýto kalich je menší, než ten na červené víno, neměl by být totiž větší než 46 mm. Šumivé víno se pak podává ve sklenicích známých jako flétna.
Přímé servírování vína na stůl
Pakliže nepodáváte víno v karafě, postupujte takto: z hrdla láhve odstraňte fólii a do středu korkové zátky zasuňte vývrtku. Možná jste to doposud nevěděli, ale zátka nesmí být narušena provrtáním. Po odstranění zátky očistěte ubrouskem hrdlo láhve. Zde můžete narazit nálevku, která usnadní servírování vína. Nalévání vína je pak čisté a bez poskvrnky. Jistým řešením je i uvázáním ubrousku na hrdlo láhve. Malé množství nalijte do skleničky a zkontrolujte, zda je víno v pořádku, jestli ano, rozlévejte dál. Víno se nalévá vždy z pravé strany a vždy maximálně jen do 2/3 sklenice. Při nalévání by se hrdlo láhve nemělo dotknout sklenice, jelikož by se mohla naštípnout. V závěru nalévání hrdlo vína nadzvedněte a pootočte, zabráníte tak úniku kapek vína.
Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com