Francouzská vína nejsou obyčejným lahodným nápojem. Francouzská vína jsou pojmem. Právem jsou označována za nejlepší vína na světě, proto se není čemu se divit, že patří k těm nejdražším na světě, která jsou na trhu k dostání. Víno z Francie je nezapomenutelné pro svou chuť i pestrý výběr zahrnující jak vína bílá, červená tak i vína růžová a dokonce i šampaňské.
Výroba francouzských vín
Pro výrobu francouzských vín je nejčastěji používána odrůda Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Díky výborný klimatickým podmínkám, které Francie nabízí, se jedná o vína velice rozmanitá. Na atributy vína má podstatný vliv mnoho faktorů, mezi které jednoznačně patří půda, odrůdy vinné révy, výše sklizně, způsob řezu, způsob lisování, uložení k zrání, teplota a v neposlední řadě také umění vinařů, kteří se na výrobě francouzského vína významně podílí.
Historie francouzských vín
Nejen pro svou dlouholetou tradici je francouzské víno považováno za měřítko kvality. Pěstování a samotná výroba tohoto vína začala již v šestém století před naším letopočtem. Vděčíme za to řeckým osadníkům, kteří do oblasti Francie přišli a přinesli s sebou tradici pěstování vinné révy. Ačkoli výroba započala na jihu, velice rychle se rozšířila napříč celou Francií a brzy se stala národním bohatstvím.
Klasifikace francouzského vína
Francouzská vína se různě označují, což je pro zaryté znalce něčím naprosto běžným, ovšem laici se v těchto označeních orientují jen velice těžko.
- Vin de Table
Jak už samotný název napovídá, jedná se o stolní vína, u kterých nenajdete označení původu ani odrůdy, ze které byla vyrobena.
- Vin de Pays
Jedná se o vína o něco málo kvalitnější než Vin de Table. U těchto vín už naleznete označení původu i odrůdy, zároveň se na ně vztahují určitá omezení, jenž se musí při výrobě dodržovat. Vzhledem k tomu, že výroba nemusí být dodržována až tak přísně, jsou tato vína plně otevřená fantazii vinařů, kteří se snaží vylepšovat jeho chuť i celkové atributy.
- VDQS
Toto označení naleznete u vína, jehož výroba je dodržována velice přísným způsobem a před samotným zařazením k prodeji na trh je hodnoceno komisí zkušených odborníků. Jakmile víno projde, je označeno ochrannou známkou s kontrolním číslem.
- AOC
Označení AOC obdrží jen ta opravdu nejkvalitnější vína, která jsou INAO přísně kontrolována jak pro svůj původ, odrůdu, množství produkce, pěstitelské metody a v neposlední řadě techniku zpracování a kvalitu výsledných produktů.
Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com