Asti, jinak známé jako Asti Spumanti, je druh šumivého bílého vína pocházející z Itálie. Pěstuje se zejména ve městech Asti a Alba a od roku 1993 je klasifikováno jako víno oblasti DOCG. Má jemnou ovocnou chuť a květinové aroma.
Historie
Hrozny muškátu žlutého (Muscat Blanc), ze kterých se Asti vyrábí, byly poprvé objeveny v oblasti Piedmontu společně s modrou odrůdou Nebbiolo. Jedná se tak pravděpodobně o jednu z nejstarších odrůd v regionu. I přes to, že odrůda Muscat Blanc je známá už několik desetiletí, vína Asti jsou poměrně novým produktem.
První šumivé Asti bylo vyrobeno kolem roku 1870 Carlem Gancia, který studoval metodu Champagne a pomohl tak výrobě Šampaňského ve Francii. Právě ve Francii se inspiroval metodou Champeignose, kterou přepracoval a začal vyrábět svá vlastní šumivá vína z muškátu.
Vína vyráběl ve městě Canelli nacházející se u řeky Belbo. Vína z muškátu žlutého se postupem času stala natolik populární, že pro tuto odrůdu vzniklo synonymum „Muscat Canelli“ (pojmenováno po městě Canelli). Tento název se dodnes používá na etiketách lahví.
Po 2. světové válce se Asti stalo velice populární zejména ve Spojených státech. V USA se za popularitu Asti zasloužili američtí vojáci, kteří toto šumivé sladké víno přivezli z Itálie jako „suvenýr“ pro své blízké. Společně s oblíbeností tak začala růst i spotřeba nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě.
Brzy však začalo být Asti porovnáváno se známějšími šumivými víny, jako je Šampaňské nebo italská Cava. Asti tak získalo špatnou pověst, kterou popsal vinařský expert Karen MacNeil jako „přehnaně sladká imitace Šampaňského pro chudé“.
Vnímání Asti dnes
Dnes se reputace Asti díky označení oblasti DOCG výrazně zlepšila. Producenti ale i přes to raději upouští od názvu Asti Spumante, které je se špatnou pověstí spojeno. Spolu se změnou názvu na pouhé Asti či Asti Canelli se změnila i výroba – dnešní Asti jsou oproti těm z minulého století méně sladká a naopak více vyzrálá s jemným nádechem kompotovaného ovoce.
Lokalita
Víno Asti se vyrábí primárně na severu Itálie ve městech Asti a Alba, nacházející se v jihovýchodní části provincie Piedmont. I přes to, že všeobecně nejznámějším vínem Piedmontu je víno Barolo, produkce vína Asti v této oblasti rapidně roste. V roce 2004 se dokonce víno Asti stalo nejvíce vyráběným vínem v celé Itálii.
Zajímavostí je, že 22.června 2014 byly piedmontské vinohrady zvané Langhe, Roero a Monferrato, zapsány do světového dědictví UNESCO. Tato oblast obsahuje celkem 5 vinohradů včetně hradu Castello Grinzane Cavour, jehož lokalita byla důležitá pro vývoj vinařství v celé italské historii.
Výroba
Vína šumivého Asti Spumante se vyrábí z hroznů odrůdy Moscato Bianco (Muškát žlutý). Mnoho lidí si jej však plete se Šampaňským. Rozdíl, kromě zvolených odrůd, je však i v samotné výrobě – narozdíl od Šampaňského, které se vyrábí druhotným kvašením v lahvi, se Asti vyrábí pomocí metody Charmat.
Asti – metoda kvašení Charmat
Poté, co jsou hrozny Muškátu sklizeny z vinohradů a vytřízeny, započíná proces drcení a lisování bobulí. Následně se víno nechává primárně kvasit v nerezových tancích za pomoci přidaných kvasinek.
Aby bylo na začátku procesu zabráněno nechtěnému kvašení, je potřeba v těchto kovových nádobách postupně snižovat teplotu dosahující až k bodu mrazu. Jakmile je tank zchlazen, zabezpečen a správně natlakován, proběhne zvyšování teploty tanku, díky čemuž může začít řízené kvašení.
Během tohoto procesu začínají kvasinky produkovat oxid uhličitý, který se díky vysokému tlaku uvolní a zachytí ve víně, čímž vytvoří požadované bublinky způsobující šumění. Poté, co víno dosáhne alespoň 7 % alkoholu se celá nádoba i s tekutinou opět nechá zchladit, aby bylo zabráněno další fermentaci.
Po dokončení procesu kvašení následuje už jen filtrace kalů a lahvování (nejlépe do tmavých lahví s korkovou zátkou zapečetěné kovovou pojistkou, aby do lahve prostupovalo co nejméně slunečního svitu, které by mohlo obnovit proces kvašení).
Díky tomu víno získává požadovanou silnější perlivost (spumante), kterou doprovází výraznější ovocné sladké aroma.
Mocsato d‘Asti
Další druh Asti – Moscato d’Asti – se vyrábí ve stejném regionu ze stejných hroznů. Jediným rozdílem je, že vína Moscato d‘Asti jsou jemně perlivá (frizzante) a mají tendenci obsahovat méně alkoholu. Nechávají se tedy kvasit kratší dobu.
Víno Asti
Podle vinařské znalkyně Mary Ewing-Mulligan lze během konzumace hotového šumivého vína Asti zpozorovat podobné chutě už i při samotné konzumaci velmi zralých bobulí Muškátu žlutého. Jedná se o raritu, jelikož u většiny vín vzniká chuť a aroma až při kvašení a maceraci – chuť samotných zralých hroznů se do konečného vína většinou nepropisuje.
Vína Asti jsou lehká a sladší, což kompenzuje jemná kyselost v kombinaci s meruňkovým aroma. V chuti je možné cítit zralé hrušky, jablko, angrešt nebo meruňky.
Jak podávat Asti?
Tato vína je vhodné podávat ve vysokých sklenicích na Šampaňské vychlazené na teplotu 10-12 °C.
Asti se pije jako velmi mladé víno (tehdy je nejvíce znát jeho květinové aroma a ovocná chuť). Postupem času ztrácí svoji svěžest a jemnost. Proto není vhodné tato vína uchovávat dlouhodobě nebo je archivovat.
S čím kombinovat Asti?
Vzhledem ke sladké povaze Asti je vhodné jej kombinovat s ovocnými dezerty jako je panna cotta nebo meruňkový cheesecake. Skvěle chutná také v kombinaci s ovocnými nebo zeleninovými letními saláty, ostřejší asijskou kuchyní nebo grilovanou makrelou. Často se také používá jako aperitiv před hlavním jídlem.
DOCG regulace Asti
Pojem DOCG označuje vinařskou oblast, pro kterou platí striktní požadavky ohledně pěstování vinné révy a výroby vína. Všichni vinaři působící na tomto území musí pro získání označení DOCG splňovat předem dané striktní požadavky. Díky tomu je možné ověřit si původ vín a zaručit jejich kvalitu.
DOCG Asti – sklizeň
Všechna vína DOCG Asti musí být podle italských vinařských zákonů vyrobeny 100% z odrůdy Muškátu žlutého. Zároveň produkce a výsadba této odrůdy nesmí převyšovat 10 hektarů .
DOCG Asti – výroba
Víno musí být vyrobeno metodou Charmat a musí obsahovat minimální předem stanovené procento alkoholu. Jeho obsah je stanoven podle druhu Asti, jedná se však minimálně o 7-9,5 % alkoholu. Zároveň je potřeba dodržet obsah zbytkového cukru mezi 3-5 %.
Autor: Marie Graclíková