Sangria je alkoholický vinný nápoj původem ze Španělska. Vyrábí se z červeného vína a pár dalších surovin. Jedná se o velmi lehký a příjemný alkoholický drink, který se ze Španělska a portugalska dostal postupně do celého světa.
Historie
Sangria pochází původem ze Španělska a Portugalska. Traduje se, že tento nápoj vznikl už ve středověku, kdy se víno pilo ve velkém množství.
Ve středověku představovalo víno mnohem bezpečnější nápoj než mnohdy kontaminovaná voda ze studně nebo potoka. Kvůli kontaminaci vody se tak často stávalo, že se víno a pivo staly nejdůležitějším zdrojem tekutin. Díky zvýšenému obsahu alkoholu v nápoji nemohly přežít nebezpečné bakterie, viry ani plísně. Protože alkohol zabíjetl tyto nevítané nepřátele a stal se hlavním zdrojem příjmu tekutin, začal se upravovat na mnoho způsobů. Mezi ně patřil i způsob sangria.
Název
Sangria (kdysi sangre) znázorňovalo červené víno. Název sangre byl zvolen na základě rudosti vína – ve španělštině a portugalštině slovo „sangre“ znamená krev, kteoru nápoj velmi často připomínal.
Po přidání ovoce do červeného vína sangre dali tomuto nápoji místní obyvatelé název „sangria/sangría“.
Svému jménu sangria dostála až v roce 1964 v New Yorku, kde se poprvé objevila na americké světové výstavě world’s fair. Zde ji Američané objevili v nedalekém španělském pavilonu, kde si tento nápoj okamžitě zamilovali. Od té chvíle se sangria rozšířila na další kontinent, kde se hojně pije i dnes.
Kde se sangria pije?
Mezi nejčastější destinace, kde se sangria konzumuje samozřejmě patří Španělsko a Portugalsko. V obou zemích tento alkoholický nápoj naleznete na každém rohu – v restauraci, kavárně i v klubech. Jedná se o velmi populární a žádaný alkoholický nápoj, který si pro svou sladkost zamilovali mladší konzumenti.
Kromě těchto dvou zemí se Sangria hojně pije také v latinské Americe. Jinak se jedná o poměrné známý nápoj po celém světě. Pije se v téměř v každém státě, ale rozhodně ne v takovém množství, jako v právě španělsky a porugalsky mluvících zemích.
Legislativa
Podle nových evropských zákonů může pojmenování sangria nést pouze nápoj vyrobený ve Španělsku nebo Portugalsku. Stalo se tak v lednu 2014, kdy evropský parlament rozhodl používání tohoto názvu pouze pro výrobky z daných oblastí. Zachovává se tak exkluzivita a kvalita sangrii.
Proto je u nás v ČR sangria dostupná pouze zalahvovaná a dovážená. I přes to, že česká ani jiná sangria tedy neexistuje, je možné si jeji napodoběninu vytvořit doma.
Varianty sangrii
Kromě toho, že se sangria běžně pije jen tak, v základní podobě, často se do ní přidávají i další přísady. Samozřejmě v tomto nápoji nikdy nesmí chybět citron a poměranč, který je pro vytvoření sangrii klíčový. Časté varianty sangrii obsahují ještě nějaký druh alkoholu. Nejčastěji se jedná o španělskou brandy nebo bílý rum. Můžete se však setkat se sangriou v kombinaci s úplně každým druhem tvrdého alkoholu.
Kromě alkoholu lze do sangrii dát ještě mnoho druhů ovoce. Základní složkou sangrii je samozřejmě citron a pomeranč, ale dá se do ni přimíchat opravdu cokoliv. Velmi dobrá je nektarinka nebo broskev, ale ve fantazii se meze nekladou.
Jak se sangria vyrábí?
Sangria je velmi jednoduchý a nenáročný nápoj na přípravu. Zvládne i tudíž připravit opravdu každý. Na přípravu tohoto nápoje se nejvíce hodí mladá a sladká vína, která nemají trpkou pachuť. Často se používají také ovocná vína, jako je rybízák nebo jiné druhy ovocných vín.
Obyvkle se pro výrobu tradiční sangrii používá ovocná drť, kvalitní červené víno, sladidlo a dle chuti a druhu sangrii i malé množství brandy. Tato směs se následně nechává odstát a vychlazená se podává v letních dnech.
Na přípravu cca 1 litrové sangrii potřebujeme:
- 0,7 l vína (nejlépe mladého červeného vína – používá se speciální Rioja)
- Citron
- Pomeranč
- Skořici (celou)
- Cukrový sirup/cukr
- Led
- Ovoce dle chuti (nektarinka, broskev, jablko, jahody)
- Dle potřeby voda (může být i perlivá)
- Dle potřeby ovocný džus
Postup výroby
Sangria se vyrábí jednoduše:
- Vymačkáme čerstvou citronovou a pomerančovou šťávu z 1 pomeranče a ½ citronu.
- Do čistého litrového džbánku nalejeme zvolené víno, vymačkanou pomerančovou a citronovou šťávu a promícháme. Jestliže zvolíte i ovocný džus, přimíchejte jej také.
- Dle chuti dodáme cukrový sirup či jiné sladidlo.
- Do této směsi vložíme opláchnuté a nakrájené ovoce (nejlépe BIO).
- Vložíme do lednice a necháme nejlépe přes noc ustát, aby do vína pronikly ovocné tóny.
Procento alkoholu
Originální španělská sangria by měla mít obsah alkoholu 4,5 %. Nicméně díky různým přídavkům nebo naředění se dá toto procento lehce měnit.
Sangria s větším procentem alkoholu
Sangria s vyšším procentem alkoholu bývá často smíchána s brandy. Ta sice není součástí původního originálního receptu, ale dodává drinku nový říz. Navíc se s brandy pije i v samotném Španělsku a Portugalsku, tudíž se jedná o velice časté vylepšení.
Speciální španělská brandy dodává sangrii zajímavou a plnější chuť. Podobně se dá využít i například bílý rum, který svou ne příliš výraznou chutí příjemně zvýší procento celkového alkoholu v nápoji.
Aby byla sangria stále lehké a letní pití, neměli bychom do ni přilévat více, než 1 panáka tvrdého alkoholu (40 ml) na 1 lahev vína. Při vyšších dávkách už nad chutí vína dominuje spíše chuť tvrdého alkoholu a sangria tak ztrácí svůj potenciál.
Sangria s nižším procentem alkoholu
Pokud chcete vytvořit sangriu s nižším obsahem alkoholu, můžete ji jednoduše naředit čistou vodou nebo vodou s citronem. Řeďte dle chuti, maximálně však do ½ lahve. Velmi dobrá a osvěžující varianta pro méně alkoholickou verzi je přidání perlivé vody nebo sodovky. Bublinky dodají drinku zbrusu nový rozměr a staně se tak více osvěžujícím.
Nealkoholická sangria
Samozřejmě existuje i nealkoholická verze sangrii – pro děti a abstinenty. Pokud si tedy chcete vychutnat španělské pití bez alkoholu, lze vyrobit sangriu bez alkoholu.
Základem pro nealkoholickou verzi je nealkoholické červené víno nebo lisovaná nefermentovaná hroznová šťáva, ideálně z modrých hroznů.
Jestliže se vám bude zdát šťáva z hroznů příliš sladká, můžete si ji opět naředit perlivou vodou.
Podávání sangrii
Sangria se podává ve velkém litrovém džbánu s kostkami ledu. Je nutné sangrii nechat minimálně jednu noc uležet, aby chuť vína pronikla do ovoce a naopak. Pokud budete sangriu ředit, rozhodně ji nařeďte až po odležení – získá tak lepší chuť a navíc z nápoje nevyprchají bublinky. Optimální doba pro odležení se udává na 24 hodin. Je však možné nápoj konzumovat i dříve.
Rozhodně by se neměla podávat později, než do 2 dnů od začátku přípravy. Po delším setrvání v lednici začíná víno pomalu oxidovat a ztrácet tak svůj šarm.
Sangriu můžete nalévat jak do vysokých vinných sklenic, tak do sklenic na červené víno. Nicméně velmi často se podává i jako letní drink v zaoblených sklenicích na minerální vodu nebo mojito.
Vždy byste k tomtuto nápoji měli dodat dlouhou lžíci na nabrání ovoce.
K čemu se sangria hodí?
Sangria je výborná ke sladkým ovocným dezertům, jako jsou ovocné košíčky nebo panacotty. Sangriu si však pro její výraznou chuť vychutnáte i zcela samostaně. Je možné si k ní dát i plátek smetanového hermelínu, salát z kuřecího masa nebo jakýkoliv druh ne příliš výrazného sýra.
Sangria z bílého vína – sangria blanco
Existuje i moderní variace sangrii z bílého vína. Jedná se o trend poslední doby a používá se do ni bílé víno Rueda nebo Jumilia. Je vhodná pro konzumenty, kteří příliš neholdují červeným vínům a mají raději sladká bílá vína. Dá se sehnat i v lahvi přímo ze Španělska nebo Portugalska.
Autor: Marie Graclíková, Foto: Pixabay