Co si budeme povídat, nejlepší by bylo láhev po načetí dopít, někdy je to však nemožné. A pak je každá rada drahá. Zvlášť, když se jedná o láhev kvalitního vína. Přece nebudete láhev dobrého vína vylévat do kanálu? Jenomže jak je to tedy se skladováním otevřeného vína?
Odpověď bohužel není jednoduchá. Nejlepší by bylo víno přelít do co nejmenší láhve, jaká je možná, abyste omezili možnou oxidaci vína a snížili tak i kontaktní plochu vína se vzduchem. Pokud máte, můžete dokonce použít vakuovou pumpičku, s níž z láhve odsajete vzduch, což významně sníží kyslík v láhvi. Pro skutečné vinaře tu jsou dokonce zařízení, která do láhve dokáží napumpovat dusík, který vytlačí kyslík a působí proti oxidaci vína. Jenomže tohle je tak trochu věda a nejspíše podobné kejkle večer nebudete chtít nějak moc provádět. Takže, co s tím?
-
- Popravdě řečeno, na tuto alternativu se připravte raději ještě dříve, než láhev vína otevřete. A proto z těchto důvodů láhev před otevřením zabalte do ubrousku, abyste zamezili přístup světla. Tmavší láhev předpokládá lepší ochranu, jelikož některé z nich mají ve sklu zabudované už i UV filtry.
- Víno pořádně zakorkujte a uskladněte zpět do vinného sklípku, vinné skříně, a když to není možné, tak je dejte alespoň do obyčejné lednice.
- Otevřené víno příliš dlouho nevydrží. Vesměs je tomu tak, jako u stáčeného vína, které se má zkonzumovat do 10 dnů. V reálu se však vše odvíjí od typu a druhu vína. Portské víno anebo Sherry vydrží maximálně 3 – 5 dní. Veskrze po tuto kratší dobu by se měly uchovat všechna vína.
- Skladování v provizoriu. Jestliže nemáte vinný sklep, ani nic, co by jej nahradilo, uskladnit je můžete v nějaké prázdné skříni v přízemí ve vašem domu.
- Stejně jako před otevřením, i zde platí všeobecná pravidla pro skladování vína, a proto víno dejte do stabilního prostředí, kde nedochází k otřesům a výkyvům teplot.
Negativa uchovávání již otevřeného vína
-
- Je nutné počítat s tím, že ať už se snažíte jakkoliv, po otevření víno rozvine svůj bouquet a začne stárnout
- Jestliže se budete snažit odsát vzduch z láhve, je nutné počítat i s tím, že odsajete i nějaké to aroma.
- Některá vína po otevření jsou prostě k dalšímu skladování nevhodná. Jedná se hlavně o víno Pinot Noir, které je jedno z nejcitlivějších při styku se vzduchem a světlem.
- Víno starší 8 let. Je to doopravdy hřích takové víno nedopít!
- Dál se nedá uchovat ani otevřené bio víno, víno odrůdy Granache, Savignon, Nebbiolo a Zinfandel.
Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com